O zahraničný študijný pobyt prejavilo záujem 34 žiakov z PSK

05.03.2010 Prešov

Prešov 5. marca (TASR) – Prešovský samosprávny kraj (PSK) má pre stredoškolákov k dispozícii 34 voľných miest na jednoročné štúdium cudzích jazykov v zahraničí.
K 3. marcu zaevidoval 34 prihlášok, z ktorých štyri nespĺňajú požadované kritériá.
Tak ako v predošlých rokoch, aj tento rok bol najväčší záujem o štúdium anglického jazyka v Írsku. „Na ten sme zaregistrovali drvivú väčšinu, až 26 prihlášok, takže nebude problém obsadiť 14 miest, ktoré máme k dispozícii, “ konštatoval vedúci odboru školstva PSK Karol Lacko. Dodal, že ostatné počty už kraj nenaplní, pretože o osem voľných miest na štúdium nemeckého jazyka sa prihlásilo päť uchádzačov, na štúdium vo Francúzsku prišla jedna žiadosť, pričom vycestovať mohlo až šesť chlapcov a dievčat. O španielsky a taliansky jazyk podľa Lacka nebol žiadny záujem. Paradoxne o jedno voľné miesto v Rusku prejavili záujem dvaja študenti.
„Je to logické hlavne pri taliančine, ktorá sa na našich stredných školách neučí vôbec. Nižší záujem o ostatné cudzie jazyky treba pripísať vedomostnej úrovni stredoškolákov. Predsa len, angličtinu sa žiaci učia obyčajne ako prvý cudzí jazyk a preto ju ovládajú lepšie a na takej úrovni, aby mohli vycestovať do cudzieho prostredia na dlhší čas, “ zhodnotil vedúci odboru školstva.
O definitívnom pridelení sociálneho štipendia rozhoduje ministerstvo školstva a až po jeho rozhodnutí možno hovoriť o tom, kto naozaj vycestuje do zahraničia. O sociálne štipendium vo výške viac ako 7700 eur prejavili záujem žiaci zo 16 stredných škôl z okresov Sabinov, Kežmarok, Poprad, Snina, Humenné, Svidník, Bardejov a Prešov. Rovnú polovicu z nich predstavujú gymnáziá.
Štipendium, ktoré zaviedla vláda v roku 2008, zahŕňa náklady spojené s ubytovaním, stravovaním, nákupom kníh a učebných pomôcok, cestovné, poistné a vreckové. Vďaka nemu sa tak na zahraničný študijný pobyt dostalo už 46 sociálne znevýhodnených detí z Prešovského kraja.
 

Vyberte región